duminică, 10 aprilie 2011

Ivanov-piesa de teatru ''florile revin primavara, dar fericirea nu"


IvanovCâți dintre noi nu cădem în depresie? Câți dintre noi nu simțimcă uneori suntem prea onești cu unii, iar ceilalți sunt prea ticăloși cu noi?
Ivanov este o piesă de teatru rescrisă de Cehov la doi ani de la prima reprezentație din 1887, ce captează atenția printr-un personaj central Nikolai Aleexevici Ivanov (Vlad Ivanov), un bărbat de 35 de ani prins într-o drama lăuntrică, un deprimat social al neîmpăcării cu sine. Nikolai este însurat de 5 ani cu Ana Petrovna (Mirela Oprișor), o femeie jidancă ce și-a părăsit familia și s-a convertit la catolcism din dragoste pentru soțul ei. Bolnavă de tuberculoză, cum doctorul Lvov (Alexandru Pavel) intempestiv îl anunță pe Ivanov, acesta rămâne indiferent și cu o sinceritate crudă mărturisește publicului în genuchi:“Ea a sacrificat totul pentru mine, iar eu nimic. Şi dacă i-aș cere să mai facă ceva, ar face-o încă odată pentru că mă iubește! Iar eu nu!”. Călătoria în Crimeea ar fi o vindecare pentru Ana, însă banii lipsesc și ea refuză să plece singură, fără Ivanov. Nopțile pentru ea sunt chinuitoare, cântecul cucuvelei îi prevestește moartea și o neliniștește. Unchiul Matvei ( Victor Rebengiuc) este singurul care îi mai îndulcește după-amiezile Anei, repetând cu ea mici partituri la pian și violoncel, iar nopțile rămâne acasă cu ea, în timp ce Ivanov pleacă la Lebedevi.
Ivanov era prieten cu Pavel Kirillici (Cornel Scripcaru), mai putin prieten cu soția acestuia Zinaida Savișna, căreia îi era dator cu cele nouă mii o sută douăzeci si trei de ruble împrumutate. Ajuns la aniversarea fiicei lui Pavel, Sașa (Ioana Anton), Ivanov este prins în mrejele inocenței Sașei, ce îi declară dragostea și îl apară în fața tuturor bârfitorilor. După ce Ana moare, ucisă atât de stadiul avansat al bolii cât și de durerea inimii sale înșelate, Nikolai Ivanov decide să se recăsătorească cu Sașa și să “ înceapă o nouă viață”.
Mihail Mihailovici Borkin (Marius Manole) este administratorul neoficial ale finanțelor lui Ivanov, un spirit mult prea activ pentru el, un mânuitor de cărti și idei care știe să învârtă banul. El este cel care îi aranjează contelui Matvei căsătoria cu Marfa Babakina, o tânară văduvă bogată și disponibilă. Si cel care o va cere în căsătorie pe Marfa Babakina (după ce contele rupe învoiala), ajutat de Avdotia Nazarovna (Dana Dogaru) să-și găsească cuvintele: “Auzi Marfa, eu te iubesc (…), ce dracu să-i mai spun?... eu te iubesc!”. Momentele în care rostește că e bolnav de inimă: “Stiți eu am tulburări cardiace, în orice secundă pot muri...” sunt de necrezut pentru ceilalți, Borkin fiind sufletul petrecerii la aniversarea si căsătoria Sașei.
Un final vesel, căsătoria Marfei Babakina cu tânărul Mihail Borkin acoperă moartea ginerelui Nikolai Ivanov în ziua nunții sale cu Sașa. Piesa de teatru se joacă la sala Toma Caragiu a teatrului Bulandra, în regia lui Andrei Serban, un decor colț al poveștii rusești de secol XIX, actorii ce pot cânta și valsa în spațiu și o dramă pe muzica lui Edith Piaf “La vie en rose”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu