joi, 22 septembrie 2011

Marea iubire a lui Sebastian

Mi-am amintit de vara si ultima seara din iulie...


Am ales sa merg in ultima seara din iulie, la spectacolul de lectura "Marea iubire a lui Sebastian" la Godot Cafe pe strada Blanari nr.14. Mi-a luat 15 minute cu cateva ore inainte sa o gasesc, era pentru prima oara cand mergeam acolo, auzisem "prin vecini" ca acolo se mai tin spectacole pe timpul verii. Citisem de Mihail Sebastian "Orasul cu salcami" , "Accidentul" si ascultaseam la teatru radiofonic piesa " Steaua fara nume" unde profesorul Miroiu era interpretat de actorul Radu Beligan, dar nu stiam nimic despre "Marea iubire a lui Sebastian". Asa ca a fost o provocare pentru mine sa merg la acest spectacol. Aveam sa descopar un Mihail indragostit nebuneste de actrita Leny Caller, un Mihail care zambea de fericire in prezenta ei, un Mihail care alerga cu trandafiri dupa ea, un Mihail care intotdeauna avea umarul pregatit sa-i aline nemultumirile, un Mihail care i-a scris un rol in "Jocul de-a vacanta" cuprinzand toata frumusetea perioadei interbelice. Insemnarile ce stau drept marturie ale acestei iubirii au fost gasite in "Jurnalul intim", ele sunt temelia acestui spectacol minunant. Actrita Leny Caler ni se infatiseaza luminoasa si fermecatoare prin naturaletea proprie a actritei Rodica Mandache, alaturi de Mihai ( Marius Manole) dupa cum ea il striga cand singuratatea apare si o framanta la asfintit. Timp de o ora cei doi reusesc sa creeze un dialog despre dragoste, teama, amintiri si fericire. Pentru "a inchega " continutul, apar si doi protagonisti din Jocul de-a vacanta, respectiv Stefan Valeriu (Istvan Teglas) si a lui frumoasa Corina ( Ana Ioana Macaria), Stefan ii propune Corinei un joc:

"Corina : Si cum se cheama jocul dumitale ?

Stefan: Are mai multe nume, dar dumneata esti o fata cinica si de-aia razi.

Corina: Si ti-e frica de rasul meu?

Stefan: Nu. Se cheama Jocul de-a vacanta. Si se mai cheama jocul de-a uitarea. Si s-ar mai putea chema jocul de-a fericirea.” Neputand sa-si infranga teama de un nou esec, refuzand sa simta fericirea ( alaturi de Corina) , adoptand o atitudine negativista; Stefan Valeriu fuge de sentimentele ce i-ar fi adus implinirea in viata alaturi de Corina. El se intoarce la sezlong, refugiul sau : "Mi se pare că o să mă întorc la ăsta. E mai sigur… şi n-are mistere… şi nu se enervează.”

A fost mai mult decat un spectacol de lectura. Cei patru actori au dat totul de la emotii pana la lacrimi de bucurie in priviri. Iar fragmentele din Jurnalul lui Sebastian au constituit pentru fiecare dintre cei prezenti acolo o bucata de dor de cineva, ceva sau dorinta de a iubi. Conchid prin afirmatia actritei Rodica Mandache :

"In lumea vulgara, voit vulgara, in care traim azi, cu spectacolul acesta sufletul meu e la locul lui."

P.S: Se joaca in acest weekend, sambata la Godot Cafe.

Pentru cei care iubesc teatrul, cei care vor sa atinga"Marea iubire " si cei al caror suflet are nevoie de emotie in aceasta toamna ....nu mai asteptati si mergeti la acest spectacol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu