luni, 23 februarie 2015

Piesă pentru frate și soră

Piesă pentru frate și soră
de Tennesse Williams


                                                      Când voința proprie dispare, sufletul se naște!

Si pentru că luna mărtisorului bate la usă cu pasi repezi, vă anunt că deschid un mic concurs pentru cei care iubesc teatrul si pentru cei care vor să-l cunoască în deplinătatea artei sale. Am de dăruit două invitatii la următoarea reprezentatie a spectacolului Piesă pentru frate si soră din data de 7 martie, sâmbătă, ora 20.00; trebuie doar să răspundeti la următoarea întrebare printr-un comentariu la acestă postare:  
Care sunt numele celor doi frati?
Concursul se încheie vineri, 6 martie la ora 12.00, câstigătorii vor fi alesi prin random.org.Piesă pentru frate și soră te invită la vals, la jocul cu temerile tale, la jocul cu emoția pierdută din spatele fiecărei vieți și la inocența unui schimb de priviri. Nu, nu stai liniștit pe scaun, te implici, ești tot timpul "curtat", chemat să fii treaz pe scenă alături de actori, sau alături de cei doi frați.
În spatele unei cortine roşii sau albastre, avem doi actori, două personaje: Felice și Clare, frate și soră, prizonieri într-o casa ce ascunde pistolul, o crimă, covorul pătat de sânge, tablourile sufletelor moarte, toate visurile unei tinereți încătușate de o tragedie.  Și în celalalt plan, doi actori, părăsiți de șeful companiei Fox, rămași singuri în teatru, acesta fiind singura lor ancoră de supraviețuire în viață. Două oglinzi într-una, două planuri care se ating, se ceartă, se contopesc unul cu celălalt pentru a da formă artei, artei dramaturgiei și artei spectacolului.

Cum îţi revii după o traumă? Câtă viață dai personajelor tale și câtă viață iau ele din tine? (Răspunsul: Spectacolul în sine, ne vindecă rănile și în doi suntem cu adevărat mai puternici- actor și public, unul în absența celuilalt nu am mai exista).
 


Trauma pe care Clare (Ioana Mărcoiu) și Felice (Istvan Teglas) au trăit-o de cînd erau mici (tatăl lor le-a omorît mama, după care s-a sinucis) îi unesc pe aceștia, relația lor fiind una cu totul specială, ambii hrănindu-se cu angoasele, năzuințele celuilalt, ambii  neputând niciodată să se abandoneze: "Priviț-o cât de frumoasă este, ca o grădină neatinsă (..)"
Apare într-o altă partitură a acestei piese, o floarea-soarelui cu două capete ce s-a înălțat cât casa lor, un totem sau poate chiar cheia regizoarei, mă trimite cu gândul la îngemănarea actorului cu personajul, fantasticul "pierdut" până în profunzimea ființei sale, atât ca dramaturg ce scrie o piesă, un regizor ce are de "gătit" un spectacol și actorul care joacă în acesta. Fratele și sora, devin de fapt o singură ființă ce dă naștere unui șotron de lumini și priviri permanente cu spectatorul, publicul fiind oglinda în care se reflectă aura acestora, oamenii de pe străzi care le "vizitează" casa, "teatrul", devin ușor dar sigur parteneri la joc, fie și numai pentru doar o oră și cinci minute.

 La prima întâlnire ai impresia că te vei plictisi,  că nu înțelegi nimic, că nu-i de tine, dar cred că la al doilea rendez-vous îți vei abandona prejudecățile și vei fi captiv pentru o oră și cinci minute în acest decor, așteptând sfârșitul sau începutul piesei care poate fi un Tennesse Waltz, sau Williams după preferințele fiecăruia.

Conflictul sufletelor tari e motorul acestei piese, paharul cu apă vie care ni se servește să-l bem pe nerăsuflate, viața este cea care flirtează cu noi secundă cu secundă, cu toți ajungem să fim frate și soră; textul este emoționant, Ioana Mărcoiu divină, Istvan Teglas, un Molière care-și apără teatrul de toți demonii.

Mă bucur că am avut ocazia să văd ceva atât de sincer și complex, o compoziție țesută cu sensibilitate, căruia nu-i găsesc nume, decât un adjectiv: fascinantă.  Și cred cu tărie că ar trebui să mergeți să o cunoașteți pe Rose, pe Waltz, pe Felice, și să admirați o floarea-soarelui cu două capete.


Mulţumiri speciale domnişoarei Judy Florescu!
Felicitări actorilor și regizoarei!
Mulțumesc celor de la 9G la TNB!

Spectacolul se joacă la TNB, Sala Mică.
Distribuția: Ioana Mărcoiu, Istvan Teglas
Regia: Iris Spiridon
Scenografie: Cristina Milea
Sursă foto:www.tnb.ro

3 comentarii:

  1. Mulţumesc pentru răspunsuri! Alina Lungu şi Elena-Ancuta Zavoianu sunteti castigatoarele celor doua invitatii la spectacolul Piesă pentru frate şi soră, de mâine, 7 martie, ora 20.00, TNB, Sala Mică! Felicitari!!!!

    RăspundețiȘtergere